Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tegoroczna edycja konkursu pod hasłem „Bake & Play #zostanwdomu” była pod wieloma względami nietypowa. Czas pandemii i zawieszone zajęcia praktyczne, a także związany z tym utrudniony dostęp do określonych surowców cukierniczych i profesjonalnego sprzętu, to tylko niektóre z problemów, z którymi musieli zmierzyć się uczestnicy. Pomimo tych utrudnień w konkursie wzięło udział blisko 200 młodych adeptów cukiernictwa z całej Polski, wśród nich również uczniowie ZSUiS w Jaśle - Norbert Zięba i Maksymilian Czechowicz.
Prace konkursowe oceniane były pod względem kreatywności, stopnia trudności, dokładności i precyzji wykonania, a także, zgodnie z główną ideą tegorocznej edycji, umiejętnego wykorzystania dostępnych dla każdego na co dzień surowców i technik cukierniczych. Zdaniem jurorów: Mieczysława Chojnowskiego - mistrza świata w cukiernictwie, Justyny Łukasik-Russek z agencji WarsztatPR oraz Jacka Zięby - technologa ZT Kruszwica, organizatora konkursu oraz twórcy Akademii Mistrza, wybór tegorocznych zwycięzców był dla nich szczególnie trudnym zadaniem. Jak zgodnie podkreślają, poziom konkursu był wysoki i wyrównany, a nadesłane prace zrobiły na nich ogromne wrażenie pod względem umiejętności zawodowych i organizacyjnych, a także pomysłów, których nie powstydziliby się doświadczeni cukiernicy.
Wśród wysoko ocenionych prac były też konkursowe ciasta przygotowane przez uczniów ZSUiS w Jaśle. „Miodowe lato” autorstwa Norberta Zięby oraz „Szlakami Dalekiego Wschodu ”w wykonaniu Maksymiliana Czechowicza zwracają uwagę ciekawym, fantazyjnym zdobnictwem, precyzją i estetyką wykonania oraz apetyczną formą, czym zasługują na szczere słowa uznania.
Szczególnym zainteresowaniem jurorów cieszyła się praca Norberta Zięby i choć nie zdobył on miejsca na podium, to jednak został wyróżniony przez organizatora konkursu osobistymi gratulacjami i wyjątkową nagrodą, którą jest najnowsza, firmowana przez prestiżową szkołę francuskiej sztuki kulinarnej Le Cordon Bleu książka cukiernicza oraz zestaw profesjonalnego sprzętu cukierniczego do dekoracji w stylu angielskim.

Te i inne działania szkoły dają przyszłym cukiernikom i technikom technologii żywności możliwość poznania najnowszych trendów sztuki cukierniczej i zdobywania szlifów zawodowych pod kierunkiem najwyższej klasy profesjonalistów, inspirują do poszukiwania i kreowania własnej ścieżki zawodowej. Ich owocem są też sukcesy w konkursach cukierniczych szczebla wojewódzkiego i ogólnopolskiego, w tym, chociażby ubiegłoroczny tytuł wicemistrza Polski Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Komentarze
Dodaj komentarz