Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play

Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play
fot. ZSUiS w Jaśle

Uczniowie Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle Norbert Zięba i Sebastian Nowak zostali laureatami ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play” organizowanego w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza.

W tym roku zostało zgłoszonych przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski do konkursu ponad 100 prac. Decyzją jury Norbert Zięba z klasy 2Ga, za swój tort zdobył 1. miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.
Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play
Zwycięska „Wielkanocna pisanka” Norberta Zięby
Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tematem V edycji konkursu były „Wielkanocne wypieki”, co pozwoliło uczestnikom na wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Jury pod przewodnictwem mistrza świata w cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego oceniało także oryginalność i wygląd pracy, umiejętny dobór składników i harmonijną kompozycję smakową.

Jak zgodnie podkreślają jurorzy – wybór nie należał do najłatwiejszych. Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac. Młodzi cukiernicy zachwycili komisję konkursową swoją fantazją i kreatywnością, nowatorskim podejściem do tradycji, bogactwem zaprezentowanych smaków, form, dekoracji i technik cukierniczych.
Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play
Wyróżniona „Świąteczna farma” Sebastiana Nowaka

Norbert Zięba (2Ga) startował w konkursie Bake & Play po raz drugi. Pozostali reprezentanci Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych – Wiktoria Płaneta (2Ga), Maria Passowicz (2Pa) i Sebastian Nowak (1a) debiutowali. Ich torty to prawdziwe, słodkie dzieła sztuki.

Norbert Zięba już w ubiegłym roku zwrócił na siebie uwagę jurorów, natomiast tegoroczną pracą – tortem „Wielkanocna pisanka”, na tyle urzekł komisję wyjątkową kreatywnością, dbałością o detale, kunsztem wykonania, znajomością różnorodnych technik dekoratorskich i wysokim poziomem umiejętności cukierniczych, że zasłużył na zwycięstwo.
Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play
Praca Marii Passowicz „Wielkanocne czekomarzenie”

Doceniony przez jury został również Sebastian Nowak, który swoim efektownym ciastem „Świąteczna farma” wywalczył wyróżnienie. Ujął jury różnorodnością receptur i ogromem pracy włożonej w opracowanie i precyzyjne wykonanie dekoracji użytych do aranżacji tortu.

Na słowa uznania zasługują też Maria Passowicz – autorka pracy „Wielkanocne czekomarzenie” oraz Wiktoria Płaneta, która wykonała „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i oreo”. Również ich torty cieszą oko pomysłowością, ciekawym zdobnictwem, estetyką wykonania i apetyczną formą.
Norbert Zięba z ZSUiS w Jaśle wygrał ogólnopolski konkurs cukierniczy Bake & Play
Praca Wiktorii Płanety „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i oreo”
Jak informuje ZSUiS w Jaśle, talenty i zainteresowania, a także umiejętności zawodowe uczniowie, w tym również startujący w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych. Wspaniałe efekty przynoszą też różnorodne warsztaty cukiernicze organizowane w ramach szkolnego projektu „Akademia Młodego Cukiernika”, a także uczestnictwo szkoły w projekcie ZT Kruszwica S.A. – „Akademia Mistrza”. Niezwykle owocna jest współpraca szkoły z Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo oraz Café Lu Lu w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała reprezentantów jasielskiej szkoły i swoich podopiecznych w ich przygotowaniach do konkursu.
Źródło: ZSUiS w Jaśle

Komentarze

Dodaj komentarz

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.