Dla laika niezgłębiającego wiedzy botanicznej, rośliny dziko rosnące na łąkach czy skwerach są postrzegane jako nieprzydatne chwasty. Okazuje się jednak, że znaczna część z nich, jest nie tylko jadalna i smaczna, ale również pełna wartościowych składników odżywczych i witamin. Wiedzę na ten temat stara się, poprzez swoją pracę naukową i książki, popularyzować Łukasz Łuczaj - botanik, wykładowca akademicki, miłośnik przyrody i działacz na rzecz jej ochrony:
W Polsce wiedza o roślinach, które nas otaczają niestety nie jest powszechna. A powinniśmy ją zaszczepiać już od najmłodszych lat. To wiąże się również z poszanowaniem przyrody i środowiska, w którym żyjemy.
Sam tego szacunku uczy się przez całe życie, zarówno dzięki studiom botanicznym i pracy naukowej, a także licznym podróżom po świecie.

W krajach, gdzie dominuje dieta roślinna i cenione są właściwości prozdrowotne roślin, dba się o to, aby przy zbiorach ich nie uszkodzić i niczego nie zmarnować.
Wśród książek Łuczaja możemy znaleźć pozycje takie jak: "Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy", "Podręcznik robakożercy czyli jadalne bezkręgowce Środkowej Europy", "W dziką stronę", "Dzika Kuchnia", "Seks w wielkim lesie".
W trakcie spotkania uczestnicy usłyszeli liczne anegdoty z życia autora, opowieści o jego pracy oraz odpowiedzi na nurtujące ich pytania.
Komentarze
Dodaj komentarz