Przedstawiamy przepis na pyszne domowe pączki.
Przepis na pączki
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 10-15 dkg cukru
- 0,5l mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu
- sok z 1 cytryny
- 1l i 6 łyżek oleju rzepakowego
- kostka smalcu
- 40 dkg twardej marmolady
- 10 dkg cukru pudru do posypania
Mąkę przesiać. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 20 dkg mąki i 0,25l mleka (gęstość rozczynu powinna odpowiadać dobrej śmietanie). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć jajo i żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli, spirytus. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, odstawać od ręki i ukażą się pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać 6 łyżek oleju i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.


Smacznego!
Robiliście samodzielnie pączki albo faworki? Czekamy na zdjęcia: redakcja@jasło365.pl
Komentarze
Dodaj komentarz