Virtual Wednesday Innovation Night to cykliczne spotkania organizowane przez Podkarpackie Centrum Innowacji. Tematem dziesiątej edycji wydarzenia będą innowacje w żywności - zero waste, new food - informuje Katarzyna Koniuch z PCI.
- Motywem przewodnim spotkania będą innowacje w szeroko pojętej branży spożywczej, produkcji żywności ekologicznej, zmniejszenie negatywnego wpływu produkcji na środowisko oraz szukanie rozwiązań, które zmniejszą marnowanie żywności - mówi Wojciech Fiksa, Event Project Manager z Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Podczas środowego (27 stycznia) wydarzenia jako pierwsza wystąpi Adriana Bałazy reprezentująca Europejski Instytut Technologii i Innowacji. Prelegentka przedstawi uczestnikom działalność EIT Food oraz wskaże programy wsparcia dla innowacji w żywności.

Tematem wystąpienia dr hab. inż. Małgorzaty Wronkowskiej będzie „Innowacyjna aplikacja dla piekarni – narzędzie do walki z marnotrawieniem żywności i stratami energii”, zaś Katarzyna Szpicmacher przybliży uczestnikom temat projektowania w duchu zero waste oraz gospodarki cyrkularnej. Zaprezentuje także skórę Bio2materials, będącą przykładem zrównoważonego i biodegradowalnego materiału.

Na wirtualnej scenie wystąpią również przedstawiciele startupu Maizo, Damian Klocek oraz Paweł Caban. Opowiedzą o skali marnowania żywności w Polsce oraz Unii Europejskiej, a także zaprezentują aplikację pomagającą walczyć z wyrzucaniem żywności do kosza.

Dziesiąta edycja Virtual Wednesday Innovation Night odbędzie się w środę, 27 stycznia br. o godzinie 17:00. Udział w wydarzeniu jest w pełni bezpłatny, wymagana rejestracja za pośrednictwem platformy GetResponse: https://webinar.getresponse.com/wgbRf/win-10

Więcej informacji na stronie: www.pcinn.org