Uczniowie Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle Norbert Zięba i Sebastian Nowak zostali laureatami ogólnopolskiego konkursu cukierniczego „Bake & Play” organizowanego w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza.
W tym roku zostało zgłoszonych przez młodych pasjonatów cukiernictwa z całej Polski do konkursu ponad 100 prac. Decyzją jury Norbert Zięba z klasy 2Ga, za swój tort zdobył 1. miejsce, natomiast Sebastian Nowak z klasy 1a uzyskał wyróżnienie.

Zwycięska „Wielkanocna pisanka” Norberta Zięby
Zwycięska „Wielkanocna pisanka” Norberta Zięby

Ogólnopolski konkurs Młodych Cukierników Bake & Play organizowany jest w ramach realizowanego przez ZT Kruszwica S.A. projektu Akademia Mistrza. Tematem V edycji konkursu były „Wielkanocne wypieki”, co pozwoliło uczestnikom na wiele możliwości zaprezentowania swojej wyobraźni, pomysłowości i umiejętności cukierniczych. Jury pod przewodnictwem mistrza świata w cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego oceniało także oryginalność i wygląd pracy, umiejętny dobór składników i harmonijną kompozycję smakową.

Jak zgodnie podkreślają jurorzy – wybór nie należał do najłatwiejszych. Sędziowie byli zdumieni frekwencją i poziomem nadesłanych prac. Młodzi cukiernicy zachwycili komisję konkursową swoją fantazją i kreatywnością, nowatorskim podejściem do tradycji, bogactwem zaprezentowanych smaków, form, dekoracji i technik cukierniczych.

Wyróżniona „Świąteczna farma” Sebastiana Nowaka
Wyróżniona „Świąteczna farma” Sebastiana Nowaka

Norbert Zięba (2Ga) startował w konkursie Bake & Play po raz drugi. Pozostali reprezentanci Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych – Wiktoria Płaneta (2Ga), Maria Passowicz (2Pa) i Sebastian Nowak (1a) debiutowali. Ich torty to prawdziwe, słodkie dzieła sztuki.

Norbert Zięba już w ubiegłym roku zwrócił na siebie uwagę jurorów, natomiast tegoroczną pracą – tortem „Wielkanocna pisanka”, na tyle urzekł komisję wyjątkową kreatywnością, dbałością o detale, kunsztem wykonania, znajomością różnorodnych technik dekoratorskich i wysokim poziomem umiejętności cukierniczych, że zasłużył na zwycięstwo.

Praca Marii Passowicz „Wielkanocne czekomarzenie”
Praca Marii Passowicz „Wielkanocne czekomarzenie”

Doceniony przez jury został również Sebastian Nowak, który swoim efektownym ciastem „Świąteczna farma” wywalczył wyróżnienie. Ujął jury różnorodnością receptur i ogromem pracy włożonej w opracowanie i precyzyjne wykonanie dekoracji użytych do aranżacji tortu.

Na słowa uznania zasługują też Maria Passowicz – autorka pracy „Wielkanocne czekomarzenie” oraz Wiktoria Płaneta, która wykonała „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i oreo”. Również ich torty cieszą oko pomysłowością, ciekawym zdobnictwem, estetyką wykonania i apetyczną formą.

Praca Wiktorii Płanety „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i oreo”
Praca Wiktorii Płanety „Wielkanocny koszyczek z nutką mięty i oreo”

Jak informuje ZSUiS w Jaśle, talenty i zainteresowania, a także umiejętności zawodowe uczniowie, w tym również startujący w konkursie „Bake & Play”, rozwijają i doskonalą nie tylko podczas szkolnych zajęć z przedmiotów zawodowych i zajęć praktycznych. Wspaniałe efekty przynoszą też różnorodne warsztaty cukiernicze organizowane w ramach szkolnego projektu „Akademia Młodego Cukiernika”, a także uczestnictwo szkoły w projekcie ZT Kruszwica S.A. – „Akademia Mistrza”. Niezwykle owocna jest współpraca szkoły z Elżbietą Jarecką, właścicielką Słodkiej Pracowni Torcikowo oraz Café Lu Lu w Jaśle, która cennymi radami i doświadczeniem wspierała reprezentantów jasielskiej szkoły i swoich podopiecznych w ich przygotowaniach do konkursu.